chains    Fakivágás

Gyors, biztonságos, szakszerű fakivágás

Első sorban Pest megyében, de szinte az egész országban bárhol!
Veszélyessé vált fák biztonságos lebontását, vihar előtt-után, megdőlt, magas fenyőfák, szárazfenyők és egyéb fák biztonságos, szakszerű kivágását vállaljuk reális áron. A munkát megbízható, tapasztalt, szakemberek végzik, szükség esetén alpin technika helyett emelőkosaras daruval. Túlméretes nagyra nőtt, karbantartásra szoruló fák fiatalítását, lombkorona szint visszavágását, száraz és sérült ágak eltávolítását vállaljuk a karbantartást igénylő fákról. Teljeskörű szolgáltatást biztosítunk helyszíni felmérés után.
Évtizedes tapasztalattal bíró fakivágó szakembereink ránézésre tudják már, hogy hol, hogyan kell nekiállni egy fa kivágásának, visszavágásának. Sok olyan szempont van, amire laikusként nem is gondolnak sokan, de egy fakivágónak alapvetően szeme előtt kell tartania a siker érdekében.

Híjon most!
+36 30 556 6322

Fakivágás Garanciával!

Munkatársaink szakképzettsége és gyakorlata a garancia arra, hogy az összes munkafolyamat, illetve a fakivágás egésze a legmagasabb minőségi elvárásoknak is megfeleljen. Ha a munkálatok közben mégis károk keletkeznének, az okozott károkat helyreállítjuk vagy megtérítjük.

Miért bízza szakemberre?

Fontos, hogy szakemberre bízza a fakivágás műveletét, főleg, ha az a fa lakókörnyezetben található. A spórolás könnyen milliós kárt tud okozni: rossz helyre esett kisebb-nagyobb ágak, rossz helyre dőlt fa, rosszul biztosított munkavégzés mind-mind anyagi károkat okozhat (épületben, ott parkoló gépjárműben, kerítésben ésatöbbi), de akár még emberi sérülés, komoly baleset is történhet! Sok olyan eset történik, hogy spórolni szerettek volna fakivágó cég mellőzésével, de az okozott kár nagyságrendelileg sokszorosa lett egy esetleges megbízásnak.

Hasznos információk!

A GKM 122/2004. (X. 15.) rendelete szerint a biztonsági övezet környezetében levő fák, bokrok ágait az ingatlan tulajdonosa (kezelője) köteles rendszeresen eltávolítani, ha azok a szabadvezeték biztonsági övezet határát elérik. A vezetékek biztonsági övezetének terjedelme: • Kisfeszültségű (0,4 kV-os) csupasz hálózat esetén: a vezetéktől mért 1 méteres távolság. • Középfeszültségű (1-35 kV-os) hálózat esetén: a szélső vezetőtől oldalirányban mért 5-5 méter, illetőleg 2,5- 2,5 méter, bel-területre, ha a vezeték fokozott biztonsági előírások betartásával létesült. • Nagyfeszültségű (120 kV-os) hálózat esetén a nyugalomban lévő szélső fázisvezetők függőleges vetületétől számított 13 - 13 m-es távolság. Amennyiben szükségét érzik a munkálatokkal kapcsolatos megbeszélésnek, - feszültségmentesítés, felügyelet kérése stb. - készséggel állunk rendelkezésükre. Hívja a Telecentrumot (helyi tarifával hívható telefonszám): 06-40-38-38-38 (ELMŰ), 06-40-28-28-28 (ÉMÁSZ) Tájékoztatjuk, ha az ingatlan tulajdonosa gallyazási kötelességét nem teljesíti, az áramszolgáltató a közcélú villamosmű működtetésének törvényben előírt kötelezettsége miatt (2001. évi CX. törvény 72.§.) a veszélyt saját költségén el kell, hogy hárítsa, amely munkálatok elvégzését az ingatlan tulajdonosa (kezelője) tűrni köteles. Annak ellenére, hogy az ELMŰ szakképzett alvállalkozókat foglalkoztat, a munka kimenetele nem feltétlenül ugyanaz, mintha azt a tulajdonosa maga végezné, hiszen az ELMŰ fő szempontjai érthető módon a biztonságos üzemeltetés és a legkisebb költségráfordítás.

Fakivágás közterületen, ingatlan előtt

Ha a kivágni szándékozott fa már közterületen áll (például az ingatlan előtt) akkor azt természetesen nem vághatjuk ki, még akkor sem, ha mi magunk ültettük és gondoztuk. Ilyen esetben a helyi település jegyzőjéhez kell fordulni, és egy formanyomtatványon (vagy azzal tartalmilag egyező beadványon) kérni kell a fa kivágásának engedélyezését.

Nagyon fontos, hogy kérésünket alaposan meg kell indokolni, és az, hogy a fa beárnyékolja ingatlanunkat és ezért sötét van benn, nem elégséges indok. Ahogy az sem, hogy nem tudunk a ház előtt parkolni, vagy hogy takarja a kilátást. Az indoklás általában akkor áll meg, ha azt vagyonvédelmi, életvédelmi, vagy egészségvédelmi indokok támasztják alá. Például a fa a viharban erősen megdőlt és félő, hogy a házra dől, vagy ha a házban lakó gyermeknek súlyos allergiája van, vagy más hasonló indok állhat meg a jegyző előtt. Azt még nem említettük, de ez az engedélykérelem 3000 Ft-os illetékbélyeget kíván.

Fontos tudni, hogy ez a szigor nem csak a magánszemélyekre, hanem cégekre és közműszolgáltatókra is igaz, tehát ők sem vághatják ki kedvükre a telkünk előtt lévő fákat, hanem csak jegyzői engedéllyel ( az más kérdés, hogy ilyen esetekben a jegyző engedékeny szokott lenni, kivéve, ha van lakossági ellenállás.)

Fakivágás magánterületen

A másik kérdéskör a magántulajdon, tehát a telkünkön lévő fák kivágása.

Itt alapesetben szabadon rendelkezhetünk a fák kivágásáról, tehát mi dönthetjük el, hogy mit hagyunk meg, és mit vágunk ki. De van egy fontos kivétel, ez pedig a helyi rendeletalkotás- figyelmeztet.

 

A helyi önkormányzat ugyanis megalkothat egy olyan helyi rendeletet, amelyben a magánterületen lévő fák kivágását hatósági engedélyhez köti. Ezért mielőtt nekiállnánk kivágni a fát, tájékozódjunk, hogy vajon településünkön van e speciális rendelet.

Ha van, akkor engedélyezni kell a fa kivágását, és ezt az engedélykérelmet akár egy helyszíni vizsgálat is követheti. Több budapesti kerületben például az önkormányzat már alkotott ilyen rendeletet érdemes tehát előzetesen érdeklődni, nehogy büntetés legyen a vége a fakivágási akcióinknak. Bizonyos esetekben a fa pótlásáról is rendelkezhet az önkormányzat, vagy az pénzben is kiváltható, de ez akár a százezres összeget is meghaladhatja.

Különleges esetek

Speciális eset, ha az ingatlan nem belterületen, hanem külterületen van. Ilyenkor a legtöbb esetben ismét engedélykötelessé válik a fakivágás, de ezt is helyi jogszabályok szabályozzák, tehát ezt is az önkormányzattól kell előzetesen megkérdezni.

Végül van egy különleges eset, amikor a magánterületen álló fa valamilyen védettséget élvez. Ez igen ritka, de azért előfordulhat. Az ilyen fákat különleges védelem illeti meg, ami felülírhatja az ingatlantulajdonos érdekeit.

Röviden ennyit érdemes tudni a fakivágás jogi rejtelmeiről. Ökölszabály, hogy mielőtt vágni kezdünk, tájékozódjunk a helyi önkormányzatnál. Normális esetben egyébként a fák magánterületen történő kivágása nem szokott probléma lenni ( ez alól a Főváros jelenthet kivételt, és néhány városközponti, turisztikailag kiemelt vidéki városrész).

És hogy a bajt megelőzzük, érdemes már ültetés előtt átgondolni, hogy az ültetni szándékozott fa vajon mekkorára is fog nőni, mekkora lesz a lombmérete és magassága és tartsuk be a megfelelő ültetési távolságokat.

foot Molnár-Kert Kft. - Minden jog fenntartva - 2019