fbpx

Molnár-kert kft.

Referenciák

„Az év kertje” 2020 fődíjas alkotásunk

A kert kiemelkedő értéke, hogy a tervező az építtetői igényeket a minimalista stílusú lakóház arculatához illeszkedő formaképzéssel, magas kertépítészeti színvonalon elégíti ki. A kert érett konstrukciójú, harmonikus, konzekvens. Kis területen szinte minden van, mégsem zsúfolt, zavaros a kompozíció.

A tervező és a kivitelező a színvonalasan megépített kerti burkolatokat, alacsony kerti falakat gazdag, látványos növényzettel egészítette ki. A tájkapcsolatok figyelembevétele, a kertépítészeti részletek, a növényhasználat és az egész kert összhangja példamutató. A bemutatott tervdokumentáció, a megvalósult kert kivitelezése és a fenntartás egyaránt kiemelkedő minőségű.

– Részlet a zsűri véleményéből

A kertet tervezte: Herczeg Mónika (+36 30 931 4748)

Olvassa el a kertbemutatást!

Kertbemutatás – Závodszky, Budapest, III. Harsány lejtő

A kert tervezésekor az a szerencsés helyzet állt elő, hogy már az épület tervezésével együtt a kertre is gondoltak a tulajdonosok. Ikerházról lévén szó, a két telekrészt egyként kezeltük, és úgy készült el a terv. Idő közben az ikerszomszéd más irányban haladt tovább, ezért jelen pályázatnál a terv mindkét telekre vonatkozik, viszont a pályázati anyagban csak az egyik kert szerepel. A Harsánylejtőn, egy 10%-os lejtőn kialakított kert kiviteli tervei 2012-ben készültek el. A tulajdonosok nem akarták a két lakáshoz tartozó területet teljesen elzárni és elválasztani. A kertek elválasztását így növények és optikai térelemek (növénnyel befuttatott fa oszlopok) biztosítják.

A tulajdonosok modern hatású, letisztult formájú kertet szerettek volna, ahol a látszóbeton felületek, a szürke szín és az egyenes vonalak dominálnak, ugyanakkor a növények nem a modern minimalista kertek formavilágát tükrözik, hanem annál oldottabb, lazább, változatosabb csoportokat alkotnak. Az építési hatóság kérésére az épület a tervezettnél 50cm-rel lejjebb került, így a hátsó kertrészben 1,30m-es szintkülönbséget kellett áthidalni a viszonylag kis helyen, valamint az oldalkertben és az előkertben is adódtak szintkülönbségek. Ezeket helytakarékosság miatt főként helyszínen készített látszóbeton támfalak, kiemelt szegélyek, illetve rézsűk hidalják át.

A kertben alkalmazott anyagok az épület formavilágához igazodnak. A domináns szín a szürke. A garázslehajtó burkolt felületét, különböző magasságban lévőt növénykazetták törik meg. A tartózkodásra nem alkalmas előkertben, a tulajdonosok kérésének megfelelően gyümölcsfák találhatók, melyek utcaképi megjelenése a környéken lévő zártkertek hangulatához hasonló. Itt kapott helyet a modern kerti tároló is. Az előkertet magas, növénnyel beültetett rézsű zárja, ami elhatárolja és optikailag zárja az oldalkertet, ahol így lehetőség nyílt egy fapallóval, és kaviccsal burkolt, japán hangulatú pihenő elhelyezésére. Ez a tér nemcsak tartózkodásra alkalmas, hanem a lakás ablakaiból kinézve, ornamentális szerepe is van, látványkertként is funkcionál.

A pihenő mögött a drótfonatos kerítést opálüvegből készült kerítés váltja fel, mert a kert építésekor a szomszédban még nem volt meg a mostani leyland sövény, így a kerti tér elszeparálását, optikai lehatárolását így lehetett megoldani. A pihenő mellett, attól optikailag gyógynövényekkel elválasztva, kaviccsal szegélyezett, kiemelt fa ágyásokból kialakított veteményes található. Az épület melletti kavicsos sáv a megszokottnál szélesebb, így lehetőség nyílt ott alacsonyabb, dekoratív növények elhelyezésére. A növényfolt, és a kavicssáv kialakítása olyan, hogy optikailag szélesíti a keskeny oldalkertet.

A hátsó kertrész két, egymástól 90cm-en lévő szinten helyezkedik el. A szintkülönbséget a kert egyik oldalán betontámfal, a másikon rézsű hidalja át.

A támfal tetején, mintegy optikai középpontként a család korábbi kertjéből áthozott szoborcsoport kapott helyet. Ennek ellenpontjaként a nappalival szemben lévő kertrésznél a támfal tetején illetve alján díszmedence kapott helyet, Niagara vízeséselem csobogóval. Az ikertelek lehatárolását, gyertyánsövény biztosítja, mely hol az egyik, hol a másik tulajdonos kertrészén található, így nem egyenes és unalmas vonalban választja el a két telket. A felső kertrészen kerítés helyett, 15x15cm-es fa oszlopokból álló térelválasztó oszlopsor tölti be a kerítés szerepét, melyet mára már teljesen befutott a kúszónövény, így szinte átláthatatlan falat képez.

A növények fajösszetétele a természetes vegetációhoz áll közel, zömmel lomblevelű fajokból áll, egy-egy nagy díszértékű, tűlevelű örökzöld csoporttal kiegészítve. A növények – az épület stílusához illő – szigorúbb vonalvezetését több helyen virágukkal vagy levelükkel díszítő évelő növények törik meg.

Képek a díjnyertes kertünkről

Tekintse meg a tervrajzokat!

További referenciáink

Kiszállási területeink

A Molnár Kert csapata elsősorban Budapest és Pest megye teljes területén vállalja a kertek kivitelezését. 

Kiszállási területeink

A Molnár Kert csapata elsősorban Budapest és Pest megye teljes területén vállalja a kertek kivitelezését. 

Építsük meg együtt álmai kertjét!

Vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeink egyikén és kollégáink a lehető leghamarabb megválaszolnak minden felmerülő kérdést.

Kapcsolat

1182 Budapest, Mályinka utca 6.

/*** Collapse the mobile menu - WPress Doctor ****/